080316_0860

Guide til at starte bølgesurfing med kite

Kan du lide at surfe? Din kite er den perfekte måde at komme på en bølge uden at padle, og fungerer på samme måde som med en jetski. Når du er i position vil kraften fra bølgen tage over og du surfer bølgen som du ville gøre uden en kite. Denne guide vil få dig i gang.
 

 
Hvis du er en surfer, vil kitesurfing give dig flere dage at nyde bølgerne, fordi du kan gå ud når der ellers er for meget vind eller det er for chobby til at surfe. Start med et begynder kite kursus for at lære at manøvrere kiten. Hvis du er en habil kitesurfer, køb et surfboard, læs denne guide og kom i gang!
 
I begyndelsen er det vigtigt at vælge et spot med rolige og små bølger. Tjek forecastet på magicseaweed.com. Bliv komfortabel på dit surfboard og øv dig på ”jibe” (vending).
 
Board
Du kan benytte et normalt surfboard, men disse er skrøbelige og kan nemt få små skader når du står på dem. Et surfboard for kiting er mere solidt og kan håndtere større pres. Dette er en fordel når du kiter gennem white water og over store bølger. Epoxy boardet er stivere end polyester, hvilket er bedre i chobby forhold.
 

 
Din vægt afgør størrelsen på dit board. Hvis dit board har for meget volume, vil det være svært at foretage hurtige og kraftfulde vendinger. Volumen afhænger af længden på boardet, tykkelsen og bredden. Et board mellem 5’6 og 5’10 er en god størrelse for piger, mens fyre normalt surfer 5’10-6’2.
 
Med eller uden fodstropper
Kiteboards har en indsats der giver mulighed for at kite med eller uden fodstropper. Fodstropper gør det lettere at finde balancen på boardet og mere kontrol, så du hverken falder af eller mister boardet. Dog hvis du leder efter den ægte surf følelse, skal du vælge uden fodstropper. Hvis du har tålmodighed til at mislykkes i begyndelsen, anbefaler vi at du surfer uden fra starten.
 

 
Leash på boardet?
I begyndelsen vil du miste boardet. Ofte. Du vil opleve at bølgerne bringer boardet hele vejen tilbage til stranden, medmindre du har en leash. Dog kan en leash fastsat på boardet være farligt, hvis du får et wipeout og boardet flyver tilbage mod dit ansigt, hoved eller krop. Tag hjelm på hvis du benytter en leash.
 
Sele
En normal sele om taljen benyttes også når man rider bølger. Du kan skifte til en mere bevægelig hook der ryger til siden når du vil ride toeside. Den gør det muligt at dreje ind i bølgerne uden at blive trukket i modsatte retning af kiten.
 

 
Kite
Du behøver ikke købe en ny kite for at starte med at kitesurfe bølger. Dog er de fleste kite producenter startet med at udvikle bølgekites der har de karakteristika man ønsker når man kitesurfer:
En responderende kite: Du ønsker kiten skal reagere hurtigt når du bevæger baren for at dreje kiten.
“En drifter”: Dette mener at du kan beholde kiten i luften så den ikke trækker dig mens du surfer bølger. Du ønsker ikke at linerne bliver slappe når du rider ned af bølgerne – da dette kan resultere i at kiten falder ned i vandet.
Et konstant træk i kiten, for at blive trukket igennem vendinger.
En let re-launch når du crasher kiten. Bølgerne kan ødelægge kiten hvis du ikke får den op igen hurtigt.
 
Teknik: Whitewater
Her er et par tips til at hjælpe dig gennem whitewater:

  • – Placer boardet så meget du kan upwind, så boardet rammer bølgen ved 90 grader eller mere.
    – Sænk farten før du rammer whitewater.
    – Løft dine knæ op til højden på det whitewater du skal til at ramme. Du vil ikke have boardet til at gå under bølgen.
    – Du kan placere din kite højt, for at få en træk opad.

 

 
Teknik: På bølgen
Når først du er på bølgen, vil du bruge kraften i bølgen til at surfe, og ikke trækket fra kiten. Det kan være kompliceret at få nok slack i linerne, til at surfe bølgen, og samtidig bibeholde kiten i luften. Mange oplever at kiten falder ned i vandet, når linerne er for løse. Det afhænger af retningen på vinden. Onshore vind er det sværeste.
 
Der optimale vindforhold er sideshore. Behold din kite i 45 grader for at undgå at blive løftet op fra dit board. Benyt boardet til at kontrollere trækket i linerne, ved at foretage vendinger på bølgen.
Du kan også benytte kiten til at foretage aggressive vendinger. Hvis du benytter kiten skal du huske at det er kiten der trækker dig gennem vendingerne; så vend ikke boardet før du mærker trækket fra kiten.
 
Overlev et crash
At crashe på indersiden af bølgen kan virke ukomfortabelt og skræmmende, specielt hvis bølgen er stor. Her er nogle tips der kan hjælpe dig med at håndtere et crash:
Forsøg altid at behold kiten i luften! Du kan bruge kiten til at trække dig op fra whitewashen. Slip ikke baren når du falder.
Styr altid kiten imod havet og hold den i en 45 graders vinkel. Kiten vil trække dig gennem bølgen. Når du ser at bølgen kommer nærmere, trækker du kontrolbaren for at få mere fart gennem bølgen. Hvis du styrer kiten imod stranden, kan du risikere at bølgen vil skubbe dig i retning af kiten, og kiten vil falde ned i vanden når linerne er løse.
Boardet må aldrig ligge mellem dig og bølgerne! Hvis det gør det, skal du sørge for at trække dig til en af siderne, så boardet ikke rammer dig når bølgen bryder.
Hvis du crasher kiten i vandet, skal du re-launche så hurtigt som muligt. Hvis kiten er blevet ramt af en bølge, og det ikke er muligt at få den op igen, træk i udløseren, og benyt self-rescue metoden til at komme til din kite og tilbage på stranden.
 
HELD OG LYKKE! VI SES I VANDET
Helle Løvseth og Hanna Lima Braut