080316_0860

I shaping-rummet med Joel Stevenson

 
Vi satte os ned med surfer, shaper og nu også Lapoint team-medlem Joel Stevenson, til en snak om surfing og surfboards i særdeleshed. Denne norsk-baserede surfboard shaper er oprindeligt fra det solrige kænguruland i det sydlige Stillehav. Hvad gjorde at han endte i kolde Norge og hvad driver ham til at shape boards her og ikke i et land, hvor surfing er en af ​​de største sportsgrene … (?)
 
untitled-4
 
Hej Joel, tak for at tage dig tid til at snakke lidt om boards med os. Hvordan endte du op i surfboard shaping / ding fix –branchen? Er det noget, der er i din familie-DNA?
 
– Det er lidt en eventyrs historie faktisk, hvordan jeg endte med at leve her i Norge. Ligesom de fleste andre, var det pga. kærlighed.. Jeg mødte min kone på Bali, da vi var meget yngre, men det var ikke før 2009 at vi blev genforenet og flyttede til Norge, for at starte et nyt liv sammen.
 
– Inden jeg flyttede, havde jeg boet og arbejdet i mange år på den sydlige Guldkyst. Her er store og mange bølger, men der er så overfyldt i vandet, at det var ved at dræbe min begejstring for surfing. Det har været sådan en frisk forandring at komme her og surfe uden så mange mennesker i lineup’en.
 
untitled-8
 
Hvor har du din shaping-base?
 
– Jeg begyndte med at lave Ding reparationer, da jeg fik sendt mit værktøjer herop, fra min brors fabrik, så jeg kunne fixe mine egne boards. Så tænkte jeg, hvad fanden, jeg kunne lige så godt åbne et lille værksted hjemme i Kråkerøy, Fredrikstad, hvor jeg kunne lave reparationer for alle andre har brug for den slags service.
 
– Omkring 2 år siden, tog jeg et ekstra step, efter jeg brækkede to af mine foretrukne surfboards. Jeg blev helt panisk, fordi det tog så lang tid at at få nye boards sendt fra Australien, så igen tænkte jeg, hvad fanden, jeg laver da bare mine egne surfboards.
 
untitled-7
 
Så du har en ret fedt setup her, hvor du kan teste dine boards i ”Isboksen”. Er det sådan det går ned?
 
– Jeg har over 10 år erfaring med surfboard produktion fra min brors fabrik (JS Surfboards) og en masse viden fra at arbejde sammen med nogle af de bedste shapere i Australien. De første par boards jeg lavede mig selv, var for det meste bare eksperimenter med brug af nogle nye kompositmaterialer.. At lære at kombinere forskellige kompositter til at få en god slagstyrke og samtidig bibeholde det rigtige flex mønster.
 
– At have en lavvandet ”slab” bølge ligesom Isboksen, har været et perfekt forsøgsområde for både test af styrken af boardsne. Men også til hvordan man kan kombinere den rigtige volumen og rail tykkelse, til at få et board der også er god til at padle, så du får den rigtige entry-speed, men stadig er følsom og bidende gennem sving. Ikke ”corky” eller ”chunky” så du føler at du står på et longboard. Og ved at tilføje et lag af forstærknings kompositstof under et lag af glas, skaber det ikke bare et lag med meget højere slagstyrke, men også fjerner vibrationer og utilregnelighed som man føler i de fleste mindre epoxy boards uden stringere.
 
bloggpost-photos4
 
De sidste par år er surfboard produktion og brugen af materialer virkelig ændret sig drastisk. Nu er shaper og producenter mere fokuseret på at arbejde med økovenlige materialer og flere langtidsholdbare boards. Du har brands / virksomheder / materialer nu som Slater designs, EPS foam, Envirofoam fra Californien, resin fra hamp og andre plantebaserede materialer, der virkelig er i spidsen på dette øget fokus på bæredygtighed. Hvad er din indstilling til denne udvikling? Og hvilke materialer bruger du i dine Infusion Surfboards?
 
– Jeg tror surfboard produktion er på randen af ​​en større ændring. Der er mange nye materialer til rådighed til at lave bedre / stærkere boards, men på grund af længere og dyrere byggetid er både board producenter og købere ikke klar til at se værdien i det endnu. Der er virksomheder som FireWire, Lib Tech, Slater design og andre, der viser vejen. De tilbyder disse alternative produkter og det er godt at se det ske. Standard boards’ne har stadig en relativ kort levetid og for skrøbelige til deres formål.
 
untitled-2
 
Ang. boards, kan du give os en indsigt i, hvilken typer af boards/mål som du bygger i øjeblikket? Eventuelt nogle varme tips til de Skandinaviske surfere?
 
– Præstations surfboards vil altid være optimalt, på grund af letvægts designet, men med de materialer der nu er tilgængelige, har vi chancen for at bygge dem så de holder bedre end standard fiberglass boards. Så for mig at betale lidt ekstra, synes at være det hele værd, for at få et board der kan klare lidt flere tæsk, og efterlader dig ikke uden et board når de gode dage kommer!
 
untitled-3
 
Tak for snakke Joel. Der blev vi lige lidt klogere på dig og surfboard produktion! Vi ser frem til at se dig i uge 45 i Ericeira til Team Week, hvor vi forhåbentligt kommer til at se dig på egne boards i tunge Portugisiske forhold ☺