Warm up on the beach
  • Lapoint
  • Blogg
  • En guide til sikker surfing: 13 sikkerhedsråd du skal kende, når du starter med at surfe

Guides

En guide til sikker surfing: 13 sikkerhedsråd du skal kende, når du starter med at surfe

Hvis man kender til de helt basale regler inden for surfing og man kan aflæse havet, kan mange ulykker og ubehagelige situationer afværges. Men hvordan forbliver man sikker på vandet som surfer? Hvad er de vigtigste sikkerhedsregler? Vi giver her en liste med 13 tips for nybegyndere, så de kan minimere risikoen for skader og ulykker, imens man lærer at surfe.

At være veludhvilet, være i god fysisk form og surfe på det rigtige board er alle vigtige faktorer for at man kan surfe sikkert. Jo mere du øver dig, jo mere selvsikker og generelt sikker vil du føle dig. Erfarne surfere har kendskab og en generel viden der gør, at de kan forudsige og afværge visse situationer, man som nybegynder endnu ikke kan. Denne liste vil derfor beskrive nogle af de mest generelle og farlige situationer der kan opstå når man surfer, og dermed hjælpe dig til at forblive sikker på vandet. 

Vores 13 råd til at være på vandet

Her er listen med de vigtigste ting du skal vide som nybegynder omkring sikkerhed når du surfer.

Råd 4: Genkend og undvig strømme

Sådan genkender og undviger du strømme: De strømme der driver ud i havet, altså væk fra kysten kaldes “rips”. Mørke områder og med mellemrum mellem bølgerne er ofte indikatorer på rips. Bølger brækker på siderne af et rip men ikke på/ved selve strømmen ud. Erfarne surfere bruger disse udadgående strømme når de padler ud i lineuppet, men for nybegyndere kan det være ret skræmmende.

Hvis du bliver fanget i et rip er det nemt at begynde at padle i mod det, for at komme tilbage til strandkanten, men disse strømme kan være så stærke at du bare bliver drænet for energi, og kan derfor resultere i at du blot vil drive endnu længere væk. 

Sådan kommer du ud af et rip: for det første må du aldrig gå i panik hvis du bliver fanget i et rip! Selvom at disse strømme kan gå lang ud fra stranden er de ofte ret smalle. Som regel omkring 25 meter. Derfor er den bedste måde at komme ud af et rip ved at svømme/padle parallelt med kysten indtil du rammer roligere vand. Så snart du er ude af strømmen vil bølgerne kunne hjælpe dig ind til kysten igen. 

Råd 5: Bliv bevidst om hvad der er under dit board - hvilken slags bund er det?

At vide hvad der er under en mens man surfer er meget vigtigt i forhold til at surfe sikkert. Er det sand? Sten? Rev? At være bevidst om det vil gøre det nemmere for dig at være forberedt når du går ud i bølgerne (fx hvis du har brug for vådsko) og i forhold til hvordan du skal lande når du falder af boardet. 

Råd 6: Hvordan du falder korrekt - beskyt dit hoved

Det er vigtigt, som før nævnt, at vide hvad der er under dig, men det er også vigtigt at vide hvor dybt der er. Hvis der er lavvandet skal du være mere forsigtig ift. hvordan du falder end hvis der er dybt. Når du falder af dit board, er dit hoved det vigtigste at beskytte. Det gør du bedst med dine arme. Hvis der er lavt vand og havbunden er primært sten eller rev er det mest sikkert at falde på maven, og lave det vi kalder “belly-flop”, hvor din krop lander helt flad på vandet. Det vil hjælpe til at du ikke falder med fuld kraft mod havbunden. Hvis bunden er af sand eller hvis vandet er dybt, skal du ikke tænke så meget over det.

Råd 8: Lær og følg surfetikketen og -reglerne

For at undgå fare på vandet er det vigtigt at lære og følge den etikette og de regler der er i et lineup. Du og andre vil ikke surfe ind i hinanden, især ikke hvis man ved det kan undgås ved at følge de samme regler. Vi opfordrer derfor alle til at kende reglerne på forhånd, både for din egen og andres skyld.

De vigtigste regler:

  • lad vær med at lave et “drop-in” på en bølge en anden surfer på

  • Fortæl andre surfere i lineuppet når du tager en bølge

  • Lad vær med at snige indenom de andre surfere og tage deres bølge 

Råd 9: Vær opmærksom på dine omgivelser – hold øje med dyrelivet, boards og andre mennesker på vandet

At have overblik over hvilket slags dyreliv der er i det vand du surfer i, kan afværge meget skade. Er der brandmænd, vandmænd, hajer eller lign.? De bedste personer at forhøre sig hos er livreddere eller lokale surfere. Selvom der er meget større chance for du støder ind i en anden surfer eller board end at du rammer en haj eller brandmand, så er det alligevel noget du skal være opmærksom på. 

Råd 10: Brug solbeskyttelse

Her er et lidt anderledes sikkerhedsråd; brug solbeskyttelse! Surfere der bruger hele dage i vandet bliver eksponeret for meget mere UV end andre. Det kan skade huden og i værste tilfælde føre til hudkræft. Så brug endelig en masse solcreme og/eller zink.

Råd 11: Check din leash og finner 

Vær sikker på at din leash er i god stand. Det er hverken sjovt eller sikkert hvis din leash går i stykker eller ryger af boardet ude på vandet. Det er også en god vane at tjekke at dine finner sidder ordentligt fast, da de godt kan løsne sig over tid.

Seneste blogindlæg