Surfer waxing board in Ericeira
  • Lapoint
  • Blogg
  • Videnskaben bag surfing - hvordan bliver et surfboard lavet?

Guides

Videnskaben bag surfing - hvordan bliver et surfboard lavet?

Har du nogensinde undret dig over, hvordan dine boards bliver lavet? Der er en hel videnskab og en lang process bag at lave de boards du surfer med. Det spørgsmål bliver vi klogere på ved hjælp fra tre dygtige boardbyggere der arbejder i Portugals surfinghovedstad. Lad os dykke ned og se på trinene i at lave et surfboard!

Få ting kan toppe følelsen af ​​at fange bølger på en solskinsdag med dine venner. Men hvad de fleste mennesker ikke er klar over, er hvad der går forud i den proces det er med at skabe det perfekte board.

Kort fortalt er et surfboard baseret på et stykke skum eller flamingo, der først bliver formet, derefter belagt med glasfiber og resin, hvor det herefter vil blive slebet til. Efter den process er der kun tilbage at få finnerne på, lave plads til at påføre leashen for dernæst at påføre en toplakering og afsluttende polering. Voila, dit nye board er klar til bølgerne!

Sådan laves et surfboard

Surfboards kan enten fremstilles på en fabrik på bare få minutter eller de kan fremstilles via processer der kan tage timer, eller endda dage, af en dygtig boardbygger. Uanset hvilken fremstillingsform der ligger bag ​​et board er det en smuk fusion af kunst og videnskab.

Når du er i “shaping”rummet, ser du alle de små detaljer på boardet. Jeg tror ikke, folk er klar over, hvor meget der er tænkt over og ligger bag ved hele processen” siger Sergio Martins Nunes, grundlæggeren af ​​Surfing Room, en lokal surfboard virksomhed i Ericeira.

"Når du laver forskellige boards, ændrer alt sig, og alligevel forbliver alt det samme. Vi bruger den samme proces, men vi tilpasser det enkelte board til de betingelser, som kunden ønsker at bruge sit nye board til” tilføjer Rodrigo Neves, ejeren af ​​Kauai Surfboards.

Processerne i at lave et surfboard kan se meget forskellige ud afhængigt af mange forskellige faktorer, såsom den type board, der bliver lavet, hvad kunden ønsker og shaperens færdigheder. Selvom processen kan udføres af en enkelt boardbygger, ses det ofte at processerne er delt mellem forskellige håndværkere, herunder en der former boardet, en der maler det, en der glaserer det og en der afsluttende polerer det.

Lad os starte ved kernen 

Lad os antage, at kunden ved, hvilken slags board de vil have. Efter det valg er truffet starter den mere tekniske del.

Boardet bliver enten lavet helt fra bunden eller ved at skære boardet ud af et surfboard-venligt materiale, det er oftest et stort stykke skum eller flamingo, der fungerer som boardets kerne. Indeni det valgte materiale har man et stykke træ kaldet en stringer. Den bliver limet mellem to skumblokke, denne konstruktion vil give boardet både fleksibilitet og styrke.

Nu kommer vi til den komplicerede del. Det er tid til at vælge materialet til kernen. Der er fire hovedtyper af skum- eller flamingo materialer, der bruges i dag:

  • Polyuretan (PU)

  • Polystyren (PS)

  • Ekspanderet polystyrene (flamingo) (forkortet EPS) 

  • Presset polystyrene skum (forkortet XTR eller XPS) 

Hvert af ovenstående former for materiale har sine egne fordele og ulemper og varierer i fleksibilitet og tæthed, hvilket får dem til at præstere forskelligt, når der surfes i bølgerne.

Det traditionelle surfboard har en polyurethan (PU) kerne og er belagt med glasfiber og polyesterresin. Den populære polyurethan (PU) som kerne  har været det førendepå markedet i lang tid, men EPS, som vandt popularitet i slutningen af ​​90'erne, er også anvendt i stor grad i dag. Den nye generation boards er lavet med polystyren (PS eller EPS) kerne og er belagt med glasfiber og epoxyresin. De kerner der er lavet af polystyren er lettere, mindre modstandsdygtige og mere miljøvenlige end PU-pladerne.

Der findes i øvrigt også mere usædvanlige materialer, der kan udgøre kernen i et board. Det er fx materialer som genbrugsplastik eller kork. Men du vil normalt ikke se disse boards i en surfbutik.

Hvad er epoxy og polyester? 

Når vi taler om forskellige boards, kan du identificere dem ved det materiale de er opbygget med, fx PU eller EPS, eller ved de forskellige resins, såsom epoxy og polyester.

Form, glassering og polering 

Nu kender vi til nogle af de grundlæggende ting om de mange forskellige board-materialer. Så lad os prøve gå dybere ned i detaljerne om hvordan man former et surfboard. Først skæres brættet ud af de valgte materiale - enten i hånden eller på maskine. Derefter vil shaperen forme brættet til den ønskede form.

Nico Carvalho er grundlæggeren af ​​Wavegliders, et firma i Ericeira, der laver håndlavede boards. Han siger, at selvom hvert trin er vigtigt, er det udformningen af ​​boardet, der virkelig gør forskellen, når du rider bølgerne.

”Hvis man ændrer formen, får man en anden funktion. Det handler om hydrodynamik (hydrodynamik er det samme som aerodynamik, men i vand).

Når pladen er formet, vil én der arbejder med at glasere “laminere” boardet, en proces, der kaldes glasering. Dette er nødvendigt for at gøre boardet hårdt og “surfbart”. Uden en god glasering ville brættet blive ødelagt på ingen tid når det er i vandet. Efter glaseringen vil boardet blive dækket af en glasfiberbelægning, hvorefter en resin vil blive hældt ud over det.Til slut vil brættet blive slebet til, hvorefter brættet vil gennemgå tre trin med coating, vådslibning og polering.

Afhængigt af producentens proces, bliver boardet malet efter kundens ønske, og til sidst vil man påføre både finner og en leash.

Ting du skal overveje når du vil anskaffe dig et surfboard

Når du køber et speciallavet board, er et af de vigtigste aspekter at overveje dit niveau inden for surfing. Med det rigtige board vil du have dit livs tid i bølgerne, men hvis du vælger et board, der er for avanceret til dig, vil det efterlade dig med en rigtig dårlig oplevelse når du bevæger dig tilbage tilbage til stranden efter en tur i bølgerne.

"Begynd aldrig med et board, som de professionelle har. Jeg forsøger altid at fortælle den person, der køber deres første board, at han/hun skal købe et stort et, da det vil være den bedste løsning for at have en hurtig udvikling. Et større board giver dig mulighed for at fange mindre bølger og hvide skumbølger, hvilket er sådan, du lærer at surfe. Herfra starter processen med at reducere længden af ​​dit board. Bliv ikke flov over at have et større bord. Hvis du er ærlig overfor dig selv og din shaper, får du den nødvendige hjælp til hurtigt at blive bedre,” siger Carvalho.

"Det er vigtigt at støtte de lokale shapers, de ved mere end alle de store producenter du finder ude i butikkerne," tilføjer Martins Nunes.

Hvis du er usikker på dit niveau, så tal med din surfcoach og spørg, hvilket board de mener, du kan få brug for. Lídia Carvalho Pinto, en lokal surfer og surfcoach i Ericeira, fortæller at når hun køber et nyt surfboard, overvejer hun sin egen fysik og størrelsen på bølgerne, hun vil surfe på.

”Mit bedste råd er: prøv så mange surfboards du kan, og opbyg en solid viden om surfudstyret ud fra det. Så vælger du det surfboard, der giver dig mest sjov!” 

Nyd bølgerne 

Surfing er så meget mere end bare en sport for rigtig mange mennesker. For nogle er det kulturelt og spirituelt. For nogle handler det om at ride store bøljer og få adrenalinniveauet op på maks og for andre er surfing en form for afslapning. Sporten er baseret på et fællesskab og processen med at lave et board binder et bånd mellem shaperen, surferen og det nye board. Nu hvor vi ved, hvordan de forskellige boards er lavet, er det tid til at lave nogle bølger!

Seneste blogindlæg