Beginner surfer girl catching wave smiling

Guides

20 gode råd til nybegynderen

Hvis du vil lære at surfe, så får du her 20 gode råd til at komme ud i bølgerne og få det sjovt!

Hvordan lærer man at surfe?

Du kan sagtens selv komme lære at surfe, især hvis du har en god grundform og godt gåpåmod. Men det er meget bedre at lære at surfe med en træner eller gennem en surfcamp eller surfskole, for havet har mange kræfter og kan være meget voldsomt. Det er derfor også meget vigtigt at lære at læse havet for at undgå ulykker.

Der er strømme i havet der kan tage dig langt væk fra kysten, bølger der ikke er surfbare (også selvom du tror det) og der er forskellige regler når man er på vandet (som er vigtige at kende for fx ikke at gøre lokale surfere irriteret). Det er vigtigt at huske at det at surfe også handler meget om det miljø man bliver en del af. At lære at surfe med en instruktør og andre nybegyndere er meget sjovere end at bøvle med det selv via hjælp fra eksempelvis Youtube-videoer.

Herunder får du nogle gode råd til at gøre dig selvsikker på havet!  

1. Find noget udstyr der passer til dig

At finde udstyr er ikke ligeså nemt som med meget andet sportsudstyr, hvor man “bare” lige kan gå ind i en butik og købe det der tiltrækker en eller matcher ens stil. Selvfølgelig kan du sagtens købe noget af dit udstyr nemt, fx våddragter, vådstøvler, hætter, handsker og voks. Men når det kommer til dit surfboard og dertil relateret udstyr, er det vigtigt og altafgørende at du finder noget der passer til dig og dit niveau. 

Derfor har alle forskellige behov for størrelse og volumen på deres board. Dertil er der forskellige på finner, leash, tasker osv som skal matche. Det er meget vigtigt at teste forskellige typer af boards før du køber dit nye udstyr. Det er kun med det rette udstyr at du vil fange så mange bølger som muligt. Normalt lærer man at surfe på boards der er 7’6 eller 8’0 fod. Boards i den størrelse bruges til begyndere på surfskoler og -camps og er ofte lavet af et flamingo-lignende materiale, så du ikke skal være bange for at skade hverken dig selv eller andre. Lapoint giver dig den unikke mulighed for at prøve mange forskellige typer af boards hvis man lærer at surfe med os. Det er en unik mulighed som ikke mange surfere får - især ikke når de starter. 

Mange surfere finder deres egen stil efter et stykke tid. Nogle kan lide at være hurtige, nogle kan lide at cruise og nogle kan lide den mere elegante måde at surfe på som man kalder longboarding. 

Lige meget hvad er det godt at starte med et board der har meget volumen og passer til din vægt, højde og styrke, så det kan flyde i overfladen af vandet. Hvis de faktorer passer vil det også gøre det nemmere for dig at padle og holde balancen når du står op.

7) Sådan putter du voks på dit board

Vi har alle været der. Vi har købt vores første voks, mens vi ikke har været helt sikre på hvor og hvormeget voks der skal på boardet. Her er to tips:

  • Foam board: du behøver ikke nødvendigvis putte voks på disse boards, men hvis du føler der er et behov for en smule voks, så prøv at se hvor du har dine fødder placeret og put noget voks der.

  • Shortboards: her skal du have en stor mængde voks på. Du kan prøve at smøre det på i et gittermønster, det vil hjælpe med at øge dit grip.

Obs: du behøver ikke voks på dine pads hvis du har sådan nogle på dit bræt. 

8) Surf altid med en leash 

En leash er en essentiel ting når man surfer. Du vil måske opleve nogle erfarne surfere surfe rundt uden en, men at skulle svømme rundt efter sit board er ikke kun risikabel for dig selv, det er også farligt for andre der kan blive ramt af det. 

9) Øv dig på dit “pop up” på land

Alle har godt af at øve et helt basic pop up. Det er bestemt ikke kun for begyndere. Et popup er noget der kan perfektioneres gennem hele livet. Det er lidt ligesom en solhilsen i yoga. Begyndere gør det og guruer gør det. Du skal gerne komme til et stadie hvor du ikke tænker på det mere, men det bare er din krop der gør det. Når din krop er i det flow, kan du fokusere endnu mere på bølgen.

10) Husk dit sweet spot

Det her er vigtigt i forhold til at undgå at lave nosedive samt når du prøver at finde balancen når du padler. Det tager noget tid og øvelse, især når du er på et nyt board.

13) Sådan paddler du ud 

-Ved stranden: Prøv at afsøg om der er strømme der kan hjælpe dig ud i line-up’et, ellers skal du padle hårdt og lav skildepadde-rul gennem whitewash indtil du er ude.

-Point breaks: her skal du padle ud ved siden at de brækkende bølger eller whitewash. Mange surfere kan godt lige point breaks fordi du kan forudsige hvor bølgerne er og nemt kan padle ud ved siden af dem. Når man padler ved siden at bølgerne er det også mere sikkert da du dermed ikke er i vejen for de surfere der er på bølgen. 

14) Øv dig på skildpadde-rullet

Du har nok set boards flyve op i luften, og dit eget vil nok også på et tidspunkt ende der, når du bliver væltet af en bølge på vej ud i lineup’et. For på bedst mulig måde at undgå det, bør du øve dig på skildpadde-rullet, så du undgår at du kommer under bølgen og dit board kommer over. Du får mulighed for at lære rullet når du går på surfskoler, hvorfor det er endnu en god grund til at starte der. På Lapoint har vi 3 forskellige levels du kan komme på, når du booker et ophold. Det har vi for at sikre at alle bliver mødt på deres niveau. Derfor vil du være sikker på at lære fx skildpadde-rullet hvis du starter på det rigtige niveau. 

15) Øv dig på hvordan du falder at dit board

Der er rigtig og forkerte måder at falde af dit board. Det ligner måske at de fleste mennesker bare lade sig falde rundt når de ryger af deres boards, men der er teknikker til at komme rigtig af. Disse teknikker er der for at sikre dig at du falder rigtig og undgår skader ved fx at ramme havbunden. Du falder bedst hvis du forestiller dig, at du skal falde som en skygge ned i vandet. Ved at falde på den måde passer du også bedre på dit hoved og krop. Disse teknikker vil du også lære hvis du er på Lapoint.

Seneste blogindlæg