Understanding flags at the beach and what they mean

Guides

Genkend flagene på stranden: Hvad betyder de?

Du har højst sandsynligt set et eller flere flag på stranden, på din vej ud i bølgerne. Nogle gange er flagene gule, røde, lilla eller en kombination af farverne. Disse flag er til for din sikkerhed i vandet, men ved du egentlig hvad de forskellige betyder? Her er en guide til alle de flag du bør genkende når du er på stranden.

Når du lærer at surfe er det vigtigt at vide hvad der foregår omkring dig, hvad end det er surfere i vandet eller forholdene i vandet. Men har du nogensinde været opmærksom på de forskellige flag og hvad de betyder? For hvornår er det sikkert at gå ud i vandet til en surfsession eller en forfriskende svømmetur? Hvornår skal du være opmærksom, og hvornår er det direkte farligt at surfe?

Strandflagene er til for vores alles sikkerhed i vandet og det er vigtigt for surfere at forstå forskellene på de forskellige flag. Det er vigtigt at kende forskel på det gule og lilla flag, for det kan være afgørende for om det bliver en god eller farlig surfsession. 

De mest kendte flag - farverne og betydningerne

Heldigvis er der ikke tusindvis af forskellige flag man skal huske og kende forskel på. Mange af flagene er er nemme at gætte: grøn betyder sikker, gul betyder moderat og rød betyder hårdere forhold. Så langt så godt. Men hvad med lilla? Sort og hvid? Eller den orange-trekant? 

Listen herunder er udviklet af International Life Saving Federation (ILS). Det er universelle standarder, men vær opmærksom på at farver kan varierer fra land til land.

Warning flags at the beach

Grønt flag – lav risiko

Betyder: det er sikkert at surfe og svømme i milde forhold

Det grønne flag viser at det er sikkert at både surfe og svømme, men der kan stadig godt være milde strømme i vandet. Hvis ikke der er andre flag oppe, så er det helt sikkert at hoppe i vandet med fx bodyboards og surfboards. Det grønne flag viser at der er lav risiko, men husk det ikke er ufarligt. Havet er altid en potentiel fare. Så selvom der er grønt flag, så skal du være opmærksom, men mest af alt nyde din dag ved stranden.

Gult flag – moderat risiko

Betyder: vær opmærksom, moderat surf og/eller strømme

Det gule flag er hejst når der er moderat surf-forhold og/eller strømme. Forholdene på havet kan være en smule hårdere disse dage, så du skal ikke blive overrasket hvis der kommer høje bølger og små rips. Gode svømmere skal være opmærksomme, hvorimod dårlige svømmere ikke bør gå i vandet disse dage. Det er en god idé at være i nærheden af livreddere når man ser det gule flag.

Et rødt flag – høj risiko

Betyder: farlige forhold, høje bølger og/eller stærke strømme. Ingen badning

Badende gæster bør ikke gå i vandet hvis det røde flag er oppe. Forholdene er farlige og i nogle lande kan du faktisk få en bøde for at gå i vandet på sådanne dage. De surfere der vælger at tage på vandet skal være utroligt opmærksomme på store bølger og stærke strømme. Disse forhold er voldsomme og farlige, så du skal VIRKELIG passe på. 

To røde flag – lukket for offentligheden

Betyder: utrolig farlige forhold

Hvis du ser to røde flag og du bør på ingen måde gå i vandet, da det kan være forbundet med ekstremt høj fare. Surfforholdene er ekstreme og derfor er havet også “lukket” for offentligheden. Dette flag er oftest brugt når havet er direkte farligt. Har du lyst til at surfe i disse forhold, så skal du tænke dig om en ekstra gang! Vi anbefaler dig ikke at gøre det!

Rødt og gult flag – badeområde med livreddere

Betyder: anbefalet område til badning og bodysurfing der er overvåget af livreddere

Dette flag har intet med tidligere nævnt gult og rødt flag, og har dermed intet med farlige forhold at gøre. Når dette flag er oppe betyder det at livredderne er på vagt. Ofte vil du se to flag og det er området imellem dem der er overvåget og dermed hvor du bør bade og svømme. 

Sort og hvidt-ternet flag – surfområde

Betyder: område for surfboards

Når dette flag ses ved du at der er et område hvor du surfe. Ligesom med det gule og røde flag så er der ofte to af disse, og dermed et område i midten hvor du bør opholde dig med dit board. Du bør ikke bade og svømme i dette område. 

Gult flag med en sort kugle – ingen surfing

Betyder: surfboards ikke tilladt

Hvis du ser dette flag er surfing ikke tilladt, du må endvidere ikke medbringe boards eller lign. til stranden.

Lilla flag – farlige dyr

Betyder: farlige dyr er blevet set

Hvis du ser et lilla flag skal du være opmærksom ude på havet, da det signalere at der er blevet set farlige havdyr. Det kan være dyr som fx vandmænd, havslanger, rokker mv. som kan være ekstremt farlige. Er det lilla flag oppe svømmer du på egen risiko. Dette flad bruges ikke ved hajer. 

Orange vindpose – viser vindretningen 

Betyder: der er fralandsvind og dermed bør du ikke medbringe oppustelige enheder.

Dette ses ofte ved kraftig vind. Når der er fralandsvind skal du være ekstra opmærksom. Fralandsvind kan skubbe dig ud på havet og det kan være ret svært at komme tilbage til stranden. Så lad din store oppustelige flamingo derhjemme hvis der er kraftig fralandsvind.

Advarselsskilte på stranden

I forlængelse af snakken om flagene på stranden kan der også findes skilte på stranden. Mange af skiltene er nemme at forstå, men det gør aldrig noget at blive klogere på dem. På “the City and Country og Honolulu”s hjemmeside er der en liste med advarselsskilte der findes på strandene og en god beskrivelse af de forskellige. 

Hvis du føler du usikker eller spotter fare på stranden

Føler du dig stadig usikker? Så anbefaler vi at du opsøger livredderne for at høre dem om forholdene. Du bør også henvende dig til livredderne hvis du ser nogle der har problemer ude på vandet.

Seneste blogindlæg