Beginner surfer with instructor

Guides

Sådan laver du et pop-up

At kunne udføre et pop-up, er noget af det vigtigste inden for surfing. Når du lærer at surfe for første gang, starter man altid med at øve og forstå sit pop-up. Disse tips vil hjælpe dig med at forstå hvordan du kommer hurtigt op og stå på dit surfboard. 

Et pop up er noget af det mest simple i surfing. Men hvad er et pop-up? Det er den bevægelse der sker, når surferen går fra at ligge ned på boardet til at stå op. Hver bølge kræver et pop-up, så derfor skal du kunne udføre det, før du lærer alle andre manøvrer. Med disse tips vil du være forberedt med den rette pop-up teknik, så du kan komme i gang med at fange en masse bølger.

At komme op og stå på surfboardet - Her er tre pop-up tips 

Før du begynder på dit pop-up er det vigtigt at du ligger komfortabelt på midten af boardet. Hvis du er stabil nok, undgår du at miste balancen mens du paddler. Som begynder, er det nemmere at komme op og stå på et begyndervenligt “soft-top”-board, med masser af volume og en blød overflade, end et småt “hard-top”-board, som passer bedre til den øvede surfer. Her nogle tips, der er gode at overveje:

Hav en god position

Det er vigtigt at have en optimal position på boardet, før du kommer op og stå. Hvis du ligger med din kropsvægt for tæt på næsen af boardet, kan du nemt komme til at dykke ned i vandet og falde forover. Hvis du ligger for langt tilbage på boardet, vil du få svært ved at få nok fart på til at fange bølgen, da det vil bremse boardet. 

fart

Før du kommer op og stå, skal du have nok fart på. Tag omkring 4-8 padletag før du laver dit pop-up, på den bølge du gerne vil surfe, så du er sikker på at fange den.

Kig på stranden

Hold dit blik mod stranden og ikke ned på boardet. Det kan måske gøre dig lidt usikker i begyndelsen, men så snart du har øvet det, vil det blive helt naturligt for dig at holde hovedet oppe og blikket mod stranden. Hvis du kigger ned på boardet mens du prøvert at rejse dig, vil du højst sandsynligt også falde ned. 

Hvordan du fanger en bølge – De tre pop-up steps

1. Stræk dine arme ud og løft overkroppen

Lig fladt ned på din mave på boardet. Det første step er at få dine arme strakt ud. Ved at placere dine hænder på boardet i linje med dit bryst, kan du strække armene ud og derved få løftet overkroppen op, samtidig med resten af kroppen stadigvæk hviler på boardet. Det er vigtigt at dine hænder bliver på “dækket” af boardet (Den flade del), så du ikke griber fat i siderne. Hvis det sker, mister du hurtigt balancen og boardet kan nemt blive vendt helt om.

2. Placer din bagerste fod korrekt

Når du kan mærke at boardet har fået nok fart, og du har kontrol over din balance, kan du begynde at føre din bagerste fod frem. Den skal være placeret en smule foran finnerne.

3. Placer din forreste fod korrekt

Din forreste fod skal være placeret på midten af boardet. Før din fod op under brystet imellem dine hænder. Det er vigtigt at du kan lave denne bevægelse uden at miste fart. Så snart at din fod er korrekt placeret, kan du give slip med begge hænder. Hold et lavt tyngdepunkt i kroppen og ret ryggen. Husk at have fødderne placeret på den usynlige linje,  der går gennem midten af boardet, samtidig med du holder god og bred afstand mellem forreste og bagerster fod. Hold armene oppe foran dig og brug dem til at holde balancen.

Så snart du får øvet dit pop-up og bliver vant til de tre steps, vil det efterhånden føles mere naturligt og blive til én flydende bevægelse. Et pop-up skal øves mange gange, før du mestrer det! Det kan anbefales at øve dit pop-up derhjemme hver dag og på stranden inden du paddler ud for at surfe. Det hjælper dig til hurtigt og automatisk at huske teknikken i vandet. 

Hvordan du fanger en bølge – De 4 pop-up steps

Hvis du har problemer med at udføre dit pop-up med kun de tre steps, kan du med fordel indføre et fjerde step. Med denne teknik skal du også bruge dit bagerste knæ til at komme op og stå. Det er vigtigt at pointere, at denne teknik kun kan hjælpe dig i begyndelsen, hvis du har problemer med de originale tre steps. Det bliver sværere for dig at udvikle din surfing, hvis ikke du på sigt skifter pop-up teknikken til de tre steps, da dit knæ vil være i vejen. Her er de fire steps:

1. Stræk dine arme ud og løft overkroppen

2. Placer dit bagerste knæ på boardet

3. Placer din bagerste fod korrekt

4. Placer din forrreste fod korrekt

Seneste blogindlæg