How to catch your first wave

Guides

Hvordan fanger du en bølge før den brækker?

Føler du dig usikker når du skal fange en bølge? Eller når du skal lære at identificere surfbare bølger? Så får du her en guide der hjælper dig med at forstå de forskellige stadier der er for bølger samt lære om timing ift. at fange og surfe en god bølge. 

At surfe er en både en fantastisk livsstil men også en livslang rejse. At beslutte sig for at blive en del af sporten vil højst sandsynligt starte med, at du beslutter dig for at bestille et fly og en plads på en surfcamp. Før du selv tror, vil du have din første dag på surfcampen, og du vil have den bedste tid med dine nye venner. Det hele handler i bund og grund om at grine, have det sjovt og nyde øjeblikket. Minder er det der gør os rige og det at være tæt på naturen giver os følelsen af at være i live. Selvom du måske allerede har oplevet de førnævnte følelser er denne guide stadig relevant for dig. Dette indlæg handler nemlig om det tricky stadie af surfing som du højst sandsynligt har stødt eller kommer til at støde på.  

Når du skal starte med at lærer at surfe, vil du starte inde på lavt vand, hvor du skal kunne rejse dig op på boardet i energien og farten fra en bølge der allerede er brækket. Når du føler dig dig tryk i teknikken bag at stå på boardet, vil næste trin være - sammen med din instruktør - at padle ud til line-up’et længere ude i havet. Her vil du skulle lære at fange grønne bølger (det kaldes bølger inden de brækker og bliver til hvidt skum).

Det er en super spændende oplevelse og når du først fanger en grøn bølge vil du få den surfoplevelse du har drømt om. Du vil have din instruktør med som hjælper dig med at identificere hvilke bølger du skal vælge og hvornår du skal begynde at padle efter den. Den kombination af udvælgelse og padle-timing vil resultere i at det bliver nemmere at fange din første grønne bølge. 

Men hvad så når man skal surfe selv? Du har måske allerede haft dine første surflektioner og haft det vildt sjovt på vandet. Men, du er måske en af dem der spekulere over, hvad du præcis skal gøre, for at få den perfekte timing til at fange de gode bølger. Nogle er heldige at forstå bølger og naturen og dermed lynhurtigt får den rigtige timing. Men lad os være ærlige: mange af os må arbejde hårdt for at blive bedre.

Vi falder en million gange, ryger rundt i vandet eller laver det klassiske nosedive hvor boardet og du ryger direkte med hovedet ned. Men når vi træner hårdt for at mestre de mange teknikker og vores forståelse for timing og takeoff, skal vi nok lære det. Lapoint er her for at give dig den teori og viden bag bølger der brækker.

Til alle der starter ud med at kæmpe med den rette timing: Du er en fantastisk surfer. Du gør det godt. At være på den rette lokation OG komme op og stå på det rette tidspunkt er et af de mest udfordrende elementer at mestre. Det vil tage lang tid at lære, men du VIL få det moment hvor du oplever at kontakten i dit hovedet vil blive blive tændt. Du vil begynde at have følelsen, som det kræver. Du vil opleve at kunne se i hvilken fart en bølge brækker.

Når du ankommer til et nyt spot, eller ved et du allerede kender, anbefaler vi at du sidder i noget tid og observerer de bølger der triller ind. Det er ikke kun vigtigt for at planlægge hvor du skal sidde i vandet, men også for at se om der er strømme i vandet du skal være opmærksom på, sten eller andre udfordringer. Når du sidder og kigger ud bliver du også klogere på bølgernes hastighed og i hvilken retning de brækker. (hvis du ikke helt forstår hvad strømme og retning på bølgernes bræk betyder, så bare rolig, det vil du lære om til din første lektion).

TREDJE STADIE: C

Dette kan blive risikabelt

Det er her kraften på bølgen udløses. Det kan være et fantastisk moment for nogle, ligesom det for andre kan ende som en tur i “vaskemaskinen”, og for andre ende med hovedet først og et board der flyver op i luften. Bølger rejser mange kilometer før de rammer kysten. Jo længere bølgerne “rejser” jo mere kraft opbygges der. Det øjeblik hvor bølgen brækker er det øjeblik hvor kraften udløses. Hvis du ikke er klar til at stå op på dit board på det stadie, vil kraften og dermed bølgen i stedet lande oven på dig. Det er den risiko man må løbe for det øjeblik - men det er præcis også den adrenalin samt den spænding og risiko giver, der gør vi kommer tilbage for mere.

TREDJE STADIE: D

Perfekte og sjove bølger for begyndere og letøvede, til at træne at stå op på boardet - før man bevæger sig ud i line-up’et.

Efter en bølge er brækket, vil den ende ud i det vi kalder “white-water” (det hvide skum) indtil den rammer kysten. Det er den del af bølgen du vil - eller måske allerede har - lære at surfe. Den del af bølgen har ikke så meget power som en grøn bølge, og du kan stille dig op på dit bræt lige når du vil, hvilket gør at det er det nemmeste sted at lære teknikken. Udover at være et godt sted at øve sig på at komme op og stå på brættet er det også en nem og hurtig vej ind fra line-up’et. I denne type bølger kan du nemlig også bare blive liggende på maven på dit bræt uden frygt for en bølge vil lande ovenpå dig. Det er både sjovere og hurtigere end at padle tilbage indtil stranden.  

Vi håber at denne guide har hjulpet dig til at identificere de forskellige stadier af en bølge. Du skal prøve at bevare roen når du er i vandet. Vent længe nok til at begynde med at padle til du ser en bølge komme. Prøv at undgå at ende for tæt på kysten for ikke at blive ramt at en bølge i stadie C. Husk at tage få men kraftfulde padle-tag og test om du glider med bølgen før du prøver at rejse dig op. 

I sidste ende er der ingenting der vil slå at øve sig. Farten og formen på hver bølge, ligesom at måden den brækker på afhænger af det spot du surfer på og forholdene på havet. Det vil tage lang tid at tilpasse sig til hvert af disse forhold.

Seneste blogindlæg