Intermediate surfer in Costa Rica on a wave-min
  • Lapoint
  • Blogg
  • Sådan vælger du det rigtige board til dit niveau

Guides

Sådan vælger du det rigtige board til dit niveau

Ligegyldigt om det er dit første board, eller om du er i gang med at udvide din boardsamling, så er det vigtigt at vide noget mere om hvad du skal overveje i beslutningsprocessen. Denne guide vil forhåbentlig gøre dig klogere på boardstørrelser og -volumen, hvilken type boards der findes og meget andet der også er vigtigt for at finde det helt rigtige board til dit niveau.

Der er uendeligt mange forskellige boards at vælge imellem, hvad end du bestiller et online, smutter ned til din lokale surfshop eller køber et direkte fra en shaper. Mange erfarne surfere har en bred forståelse for hvilke boards de kigger efter, men det kan være en mere udfordrende process for nybegyndere. 

Når du skal vælge det helt rigtige board, er der mange faktorer der spiller ind, og du vil nok opleve at der dukker mange spørgsmål op. Fx hvilken størrelse? Hvilken type? Hvor meget volumen? Spørgsmål som disse vil vi dykke ned i her. 

Hvad du har brug for at vide når du skal vælge et board

Der er mange faktorer du skal overveje når du skal vælge det board der er rigtigt for dig. Herunder er der fire spørgsmål du kan stille dig selv når du skal blive klogere på dit valg:

Spørgsmål 1: Hvad er dit niveau?

Det er vigtigt at du ikke ender med et board der er for svært for dig. Så prøv at spørge dig selv: hvad er dit nuværende niveau? Nybegynder, let øvet eller erfaren? Hvis du ikke er sikker, så kan du prøve at spørge en mere erfaren surfer eller en surfcoach om de vil prøve at se dig fange nogle bølger og derefter give deres mening. Husk at glemme dit ego, for du vil ikke blive glad for at få købt et board der er for svært for dig, for det vil bare ende med at give dig dårlige oplevelser på vandet. 

Spørgsmål 2: Hvad er din højde og vægt?

Dette er nøglefaktorer i forhold til at afgøre dit boards størrelse og volumen, men det kommer vi tilbage til længere nede i dette post.

Spørgsmål 3: Hvad er din træningsbaggrund?

Som du nok ved, er surfing en fysisk udfordrende sport og det kræver meget fysisk fra surferen. Hvis din træningsbaggrund er begrænset og du dermed ikke (endnu) er fysisk stærk, vil du skulle have et board med mere volumen for at gøre det at padle nemmere. Hvis du er stærk og kan padle hårdt, kan du have fordele af et mindre board. 

Spørgsmål 4: Hvilken type bølger ønsker du at fange?

Du bliver nødt til at overveje hvilken type bølger du ønsker at fange, når du skal finde dit kommende board. Hvilke forhold synes du er sjovest at surfe i? Er du mest til den afslappende og cruisende stil eller til mere fart og de hurtige bølger? Er du til store eller små bølger? Desværre findes der ikke et board der passer til det hele. Da du nok med tiden vil surfe forskellige former for bølger og hvis du skal surfe med forskellige stilarter kan det være en god idé på sigt at have forskellige slags boards.

Forskellige typer af boards - og hvordan du kan bruge dem

Dit surfboard skal matche dit/dine behov. Siden der ikke er et slags surfboards der kan det hele, må nøgleordet her være at finde de bedst mulige kompromisser. Der vil altid være fordele og ulemper ved hvert enkelt board på markedet. 

Nogle af de mest almindelige boards du kan finde på markedet er: 

  • Fishes: Disse typer af boards vil give dig en god fart og opdrift. Denne type boards er bedst i små og mellemstore bølger, og vil give sjove oplevelser på selv de mest sløje bøljer. En ulempe ved fishes er at det kan være sværere at fange bølger sammenlignet med større boards. Det gør det dog nemmere at manøvrere på bølgerne end ved de lange boards, men sammenlignet med shortboards er det begrænset. 

  • Shortboards: Dette er et board for de erfarne surfere som gerne vil kunne manøvrere hurtigt og få max performance på bølgerne. Rene og kraftfulde forhold er helt ideelle for boards som disse. Shortboards er hårde og sværere at padle hvilket også gør det sværere at fange bølger sammenlignet med et større board. En generel fejl blandt let øvede surfere er at skifte til shortboards for hurtigt og dermed gøre deres udvikling mere langtrukken.

  • Funboards: Hvis du er nybegynder og gerne vil et niveau op fra longboards er et funboard en rigtig god idé. Disse boards kan man beskrive som en mellemting imellem en fish og et longboard. Dvs. at du - fra longboardet - får et board der er nemt at padle, og fra fishen får du bedre manøvreegenskaber. Funboards er rigtig gode for begyndere og letøvede surfere i mindre bølger.

  • Longboards: Som navnet antyder er disse boards til den store side, og er ofte mellem 8 og 11 ft. Longboards kan bruges af alt fra begyndere til erfarne surfere og er klart bedst i små bølger. Det er et rigtig godt valg til helårssurferen. Et longboard giver surfture med godt glid, god opdrift og stabilitet. Denne type board er ikke designet til hurtige sving og så kan det være ret hård at flytte rundt på grundet det store størrelse. 

Surfboards for nybegyndere: som nybegynder skal du helst lære at surfe på et foamboard med meget volumen. Den store volumen vil give stabilitet og kontrol samt gøre det nemmere at padle og fange bølger - hvilket er det som det handler om når man skal begynde at surfe.

Herunder er der nogle få standardskemaer der kan hjælpe dig som en guide ift. at vælge imellem de forskellige typer af boards. Målene viser hvor småt et board du bør vælge. Husk det bare er en guide, og hvis du forsat er usikker på dit valg så spørg til råds i din lokale surfshop. Nogle surfskoler eller -shops udlejer også boards i forskellige størrelser, hvor det derfor kan være en god idé at afprøve nogle af dem, før du beslutter dig for hvilket et du vil købe.

Vælg den rigtige shortboard størrelse

For dig der surfer mindre end en gang om ugen.

Shortboard size chart

For dig der surfer mere end en gang om ugen

Shortboard size chart 2

Vælg den rigtige longboard størrelse

For dig der surfer mindre end en gang om ugen.

Longboard size chart

For dig der surfer mere end en gang om ugen

Longboard size chart 2

Så, hvad er det bedste board for mig?

Godt så, nu ved du det helt basic omkring hvilke overvejelser du bør gøre dig når du skal vælge dit nye board. Brug ikke alle dine penge på den nyeste pro-udgave, køb et board der matcher dit niveau. 

Hvis du er nybegynder skal du have et board med meget volumen, og hvis du har lidt mere erfaring er der flere faktorer der spiller ind. Det hele ender i bund og grund i personlige præferencer og vi foreslår at du vælger det board der vil give dig allermest sjov og giver dig de bedste muligheder for at fange så mange bølger som muligt!

Seneste blogindlæg