Girl doing a bottom turn in the maldives
  • Lapoint
  • Blogg
  • Til den øvede surfer: Tips og tricks til at forbedre dit bottom turn

Guides

Til den øvede surfer: Tips og tricks til at forbedre dit bottom turn

At mestre sit bottom turn, spiller en stor rolle, hvis du vil udvikle din surfing. Det kan ske at et bottom turn kan volde problemer for selv erfarne surfere. Det et godt sted at lægge ekstra kræfter i at forbedre, da det naturligt vil løfte dit generelle surfniveau. Så hvordan forbedrer man sit bottom turn i praksis? Hvilke videoer kan guide dig? Og hvordan laver man et bottom turn på et longboard? Disse tips og teknikker vil uden tvivl hjælpe dig. 

Et godt bottom turn er den vigtigste manøvre inden for det mere avancerede performance surfing. Det ligger grundlaget og forbereder surferen, for stort set alle efterfølgende manøvrer på en åben bølge. Der er en teknik, som kan øves og forbedres i mange år, inden man formår at mestre det perfekte bottom turn.

Der kan være forskelle i graden af et bottom turn:
  • Mindre bottom turn: Også kaldet et shallow bottom turn, ses ofte på bløde bølger efterfulgt af manøvrer som cutbacks og top turns. 

  • Større bottom turn: Også kaldet deep bottom turn, er en mere kraftfuld vending og er ofte brugt for at opnå mere fart og energi til avancerede manøvrer som barrels, airs og snaps.

Det mindre bottom turn placerer surferen mere diagonalt mod bølgen, hvorimod det større bottom turn placerer surferen lodret i retning op mod toppen af bølgen. Selve bølgen du surfer og dit personlige niveau afgør hvilket bottom turn du skal udføre.

1. Brug et større surfboard

– Start ud med et større (tykkere) board, så du kan øve dig på det perfekte rail work (Lægge vægt på hver side af boardet, for at ændre retning). Vær opmærksom på hvor du placerer din fødder og lægger vægten. 

Når du laver et bottom turn, er det vigtigt at du ikke lægger for meget vægt på den forreste fod, da det kan bremse boardet helt eller tage balancen fra dig, så du falder forover. 

2. Surf the pocket på bølgen

For at opnå optimal fart i din surfing, skal du have den bedst mulige placering på bølgen. Denne placering er kaldet the pocket, “lommen” under bølgens højeste punkt. 

– Når du fanger bølgen nær den stejleste del, the peak, giver det dig fart og momentum nok til at udføre dit bottom turn..

3. Kompression

– Det næste step er øvelse af kompressionsbevægelser. Opnå et lavt tyngdepunkt i din krop ved at komme godt ned i knæene, og automatisk vil det give dig maksimal kontrol og balance, når du surfer på bølgen. 

4. Sæt af med dit pop up diagonalt mod stranden

– Lær at fange bølgen med boardet i retning mod stranden, når du laver dit pop up. Det vil gøre det nemmere for dig at lave et perfekt bottom turn, da boardet bliver sat i den optimale vinkel før vendingen. 

5. Valg af bølge

– Surf helst åbne og lange bølger, som giver dig tid til at arbejde på dit bottom turn. Reef breaks (bølger der bryder over et rev) eller point breaks (bølger der bryder rundt om et punkt, fx. klipper) fungerer ofte som ideelle surfspots, hvor du kan finde de bølger, du kan bruge til at forbedre dit bottom turn og dine top turn manøvrer.

6. Timing

– Det er utrolig vigtigt at have den rigtige timing. Stress ikke over at finde den helt perfekte timing, men læs hellere bølgen og lad den guide dig, så du naturligt kan mærke, hvornår du skal lave dit bottom turn. 

7. Din vejrtrækning

– Dine kropsbevægelser bliver kun bedre, hvis du trækker vejret stille og roligt. Det er en god ide at finde videoer med vejrtrækningsøvelser online.

8. Surfskate

– På land kan du med fordel bruge surfskating til at forbedre dit bottom turn og andre manøvrer med specifikke øvelser.

Klik her for at læse mere om surfskating og hvordan det forbedrer dit surfniveau.

9. Fodplacering

– Arbejd på placeringen af dine fødder på surfboardet, da det med garanti vil hjælpe dig med at vinkle boardet lodret, uden at miste fart og kontrol.

10. Observer andre surfere og vær ikke bange 

– Se hvordan de professionelle surfer og prøv at kopiere deres bevægelser i din egen surfing. Prøv at få en ven til at filme dig fra stranden, så du bedre kan analysere dine bevægelser i vandet. Videoanalyse gør det nemmere for dig, at spotte hvor du skal ændre noget. Du kan også lede efter en god surfinstruktør, som udover videoanalyse kan hjælpe dig med at definere nogle klare mål i din surfing. Og det sidste råd: Vær aldrig bange for at falde af boardet. Du bliver nødt til at falde, før du kan finde den næste gode bølge.

Hvordan laver du et bottom turn på et longboard?

João anbefaler at følge den samme teknik, når du skal lave et bottom turn på et længere longboard, som du ville gøre på et shortboard.

Nysgerrig på mere? Her er vores videoguide til at lave et bottom turn

Seneste blogindlæg