11 mistakes you make as a beginner surfer
  • Lapoint
  • Blogg
  • 11 fejl du begår som nybegynder (og hvordan du retter dem)

Guides

11 fejl du begår som nybegynder (og hvordan du retter dem)

Det kan ikke undgås at begå begynderfejl, når du skal lære at surfe. Alle skal starte et sted. Heldigvis lærer man mest ved at fejle, da du hurtigt ved hvad du skal ændre til næste gang. Denne liste giver dig de typiske begynderfejl, der ses i surfing - og hvordan du fixer dem.

Er du nybegynder i surfing, har du måske bemærket, at det ikke er helt så enkelt som at stå på et board og fange bølgerne med det samme. Der findes mange uskrevne regler, som du skal følge, og ting, som du bør og ikke bør gøre. Det kan til tider føles lidt overvældende at følge med, især når du er helt ny til det, men du er bestemt ikke den eneste, der oplever dette! Der begås begynderfejl i alle sportsgrene, og surfing er ingen undtagelse. Vi vil her dele de mest almindelige fejl, som nybegyndere begår, og nogle tips til, hvordan du undgår dem, for at forberede dig til alt det surfing også handler om.

Du skal ikke miste modet, hvis du har gjort dig skyldig i en af de fejl, der er nævnt her. At fejle er en del af læringsprocessen, og det hjælper os til at blive bedre surfere. Husk på, at selv erfarne surfere også begår fejl!

Fejl nummer 5: Du tager ud i ukendte forhold

Problem: Det er ikke helt let at finde ud af, hvilke forhold man skal surfe i, især ikke for en uerfaren nybegynder. Havet kan være skræmmende, og du bør ikke undervurdere det. Når du ikke kender forholdene, kan du have svært ved at vælge det rigtige tidspunkt at surfe, og du kan endda bringe dig selv i farlige situationer, hvis du padler ud i ukendt hav. Ved ikke at kende forholdene kan du f.eks. blive fanget i et hestehul og pludselig opdage, at du er drevet langt væk fra kysten. Så det er vigtigt at lære surfforholdene at kende, ikke kun for at få gode oplevelser, men også for at holde dig selv sikker. 

Sådan løser du problemet: Den bedste måde at lære at læse havet og vide, hvilke forhold der er gode for dig at padle ud i, er at lære det af en instruktør på en surfskole. Instruktøren ved, hvor du skal gå hen, og hvad du skal gøre for at holde dig sikker. Når du begynder at tage ud uden en instruktør, er det næste skridt at spørge mere erfarne venner til råds og tjekke surfprognosen. Det er også vigtigt at være en god svømmer, da det vil hjælpe dig med at håndtere ubehagelige situationer. Når du oplever hård strøm eller bliver fanget i et hestehul, skal du altid padle parallelt med kysten, for at komme i sikkerhed.

Læs her hvordan du skal forstå en surfprognose!

Fejl nummer 6: Forkert pop up timing

Problem: Et pop-up er en vigtig del af surfing og en af de absolut første ting, du lærer som nybegynder. Men det er svært! Du skal forstå bølgens momentum for at finde det perfekte øjeblik til at komme op på boardet. Som nybegynder vil du misse mange bølger og falde af dit board mange gange, før du får en fornemmelse af, hvornår du skal rejse dig op.

Sådan løser du det: I surfing er timing virkelig alt! Så når du laver dine pop-ups, skal du lave en mental note til dig selv om, at du ikke skal rejse dig for hurtigt (eller for sent!). Når du ser den bølge, du vil surfe, skal du begynde at padle effektivt med god fart. Når du mærker, at bølgen løfter dig op, giver du den et eller to padle-tag mere og udfører så dit pop-up. Husk at du ikke må forhaste denne bevægelse! Husk på, at det vil kræve en masse øvelse, før du har styr på det, så vær tålmodig.

Fejl nummer 7: Du tager fat i siderne af boardet

Problem: Det er en hyppig fejl blandt begyndere, at de tager fat i siderne på boardet, det der kaldes rails. Når de udfører et pop-up, kommer de til at holde fast i siderne, for at opnå stabilitet, men det ender som regel med et endnu mere ustabilt pop-up, og ofte vil man falde i vandet også. 

Sådan løser du problemet: Når du påbegynder dit pop-up, skal du placere dine hænder lige under brystet. Dette kan føles lidt ustabilt i starten, men det vil føles mere og mere trygt, efterhånden som du øver dig. Hvis du vil vide mere om, hvordan du laver et pop-up, kan du tjekke denne guide med steps.

Fejl nummer 10: Du følger ikke reglerne

Problem: Du har måske ikke tænkt over det, men der er en del regler i surfing, som du skal overholde, når du er tæt på andre mennesker i vandet. Disse regler er ikke som i basketball eller hockey, det kaldes surf-etikette og kan variere alt efter, hvor du surfer. Hvis man bryder disse regler, kan man hurtigt gøre sig upopulær blandt andre surfere, hvilket ingen af os ønsker.

Sådan løser du det: Som nybegynder vil det tage et stykke tid, før du begynder at surfe i lineup og skal tilpasse dig alle reglerne i vandet. Din surfinstruktør vil fortælle dig om reglerne, som f.eks. at du ikke må droppe ind og stjæle bølger fra andre. Men i bund og grund handler det om at respektere dine med-surfere og undskylde, når du begår en fejl. Læs her mere om surf-etikette og etik i surfing.

Fejl nummer 11: Du er i dårligt humør

Problem: At lære at surfe er en lang proces, og det kan være meget frustrerende til tider. Det er ikke ualmindeligt blandt begyndere at tro, at de vil blive gode surfere på ingen tid. Når det ikke sker, kan man hurtigt blive skuffet eller irriteret.

Sådan løser du det: I sidste ende er vi alle herude og surfer, fordi vi nyder det og har en fantastisk oplevelse i havet. Det er vigtigt at have en god attitude, så du kan nyde dine fremskridt. Det går måske langsomt, men at være irritabel, vil ikke få det til at gå hurtigere. Nyd hvert øjeblik, og giv ikke op!

Seneste blogindlæg