surfer on beach
  • Lapoint
  • Blogg
  • Sådan læser du surfprognoser: Hvad er en god dag at surfe på?

Guides

Surf

Sådan læser du surfprognoser: Hvad er en god dag at surfe på?

Hvad gør en dag god at surfe på? Nogle mennesker vil være glade for bølger uanset forholdene. For dem der ønsker mere end bare vand og bølger, er der nogle nøgleindikatorer, man skal være opmærksom på.

Du bør kende surfforholdene, før du går ud på egen hånd. En god måde at gøre det på, er ved at læse en surfrapport. Tid og sted kan ændre sig, alt efter hvilken slags surfrapport det er. Surfing er sjovt, men det er altid bedre med en lille dosis planlægning, som at planlægge hvornår og hvor man skal surfe på forhånd. Lad os finde ud af, hvordan man læser en surfprognose.

Sådan læser du en surfrapport.

At læse en surfrapport kan være forvirrende i starten for begyndere. I denne artikel vil vi forklare de vigtigste elementer, og hvordan du kan aflæse, hvornår en episk swell kommer din vej. 

En "god" swell størrelse, eller surfforhold generelt, afhænger af flere faktorer, såsom om det er et sand- eller rev-brud, vind- eller storm-swells og mange flere ting. At lære at læse disse tal er et godt første skridt på din vej til at forbedre din surfing-indlæringskurve.

Nøglefaktorer i surfrapporter er:

Swell størrelse

Størrelsen af ​​bølgen, eller swell højden, er målt i fod eller meter.

Hvis surfudsigten siger 1-3m (3-9ft), så er det normalt et godt tidspunkt at surfe på. 3m bølger er ikke passende for begyndere, men erfarne surfere surfer bølger af utrolige højder. Under 1 meter bølger er normalt mere velegnede til begyndere.

Swell perioden 

Swell perioden måles i sekunder.

Det er afgørende de fleste steder, at bølgerne er 8 sekunder eller længere, for at der kan bygges momentum. Varigheden af ​​disse bølger kan måles ved at se på, hvor langt bølgen bryder ud over the curl eller inde på tubesektionerne.

Når bølgerne bryder med et 6-sekunders interval, vil surfere finde bølgerne svage og utiltalende.

RELATERET: Ikke sikker på, hvad nogle ord betyder? Læs vores guide til surf lingo og kom tilbage hertil lige efter!

Swell retning

Swell retningen fortæller dig, hvor swells kommer fra, i grader. 

Det vil afhænge af den lokale strand. Lær dit break at kende, og vejrrapporter fra andre strande kan give nyttige oplysninger om, hvordan forholdene kan være andre steder.

At forstå vindretningen og swell størrelse kan hjælpe dig med at forstå, i hvilke områder du vil finde de største bølger. Hvis din strand vender mod nordøst, vil den gå glip af mange swells, der kommer fra syd. Hvis der er 5m swells fra syd og øst/nordøst mod stranden, er det måske et bedre valg.

Vindretning

Surfprognoser viser ofte vindretning i grader/pejling.

Surfing er normalt bedst, når det er vindfrit. En surfer værdsætter glasagtige forhold - en rolig overflade af vandet uden vindstød mest, men hårde surfere lærer at klare sig selv de værste forhold.

I surfing er der to primære vindforhold: onshore og offshore.

Offshore vinde, som er vinde som blæser fra kysten og ud mod havet, er ideelle til surfing.

Surfere, der ønsker at øve luftmanøvrer, vil højst sandsynligt foretrække at fange en pålandsvind/onshore.

Vindstyrke/fart

Jo lavere tal, jo mere sandsynligt er der for at en bølge er god. Ved hastigheder under fem kilometer i timen (3mph) vil havet være fantastisk, uanset om du går i en retning eller ej.

Når vinden er over 30 km/t (20 mph), bliver det kompliceret. Selv når de kommer fra kysten. Morgenen er ofte det bedste tidspunkt at surfe på, fordi der er mindre vind.

Tidevand

Tidevandene er meget specifikke for en persons lokale break, så du bliver nødt til at lære, hvordan tidevandsmønstre påvirker netop dit sted.

Sådan læser du Magicseaweed forecast

  1. Tjek "swells vurderingen" for at se, hvor store bølgerne er. Bedømmelsen er et tal, der estimerer højden af ​​bølgerne fra én til fem, hvor fem stjerner er den største.

  2. Den næste ting at gøre er at tjekke en swell periode. Det anviste er så længe bølgerne vil rulle ind, hvilket fortæller dig, hvilken slags break der kan passe.

  3. Tjek derefter retningen: dette fortæller dig, hvor på stranden swells bryder, og om de er venstre- eller højrehåndede. Nordvest betyder, at der kan være en god bølge i den nordlige ende af dit surfsted, så hop i våddragten og tag derhen.

  4. Tjek til sidst swell højden, men forveksle det ikke med bølgehøjden. Det er ganske anderledes.

Bølgehøjden er ikke den faktiske højde af de største bølger. Magicseaweed anslår, at større bølger i gennemsnit vil være mellem 1,5x og 2x højere, så hvis prognosen siger 6 fod, vil de største bølger i et swell reelt være omkring 9 fod eller 12 fod.

Sådan læser du Surfline forecast 

Surfline bruger Surf Quality-metrics til at levere deres rapporter.

Bedømmelserne i surfprognosen vil variere fra lav til høj. Det er en blanding af alle de forskellige forhold, der påvirker hvor godt og nemt det er at surfe.

Forskellige forhold kan påvirke bølgerne. For eksempel kan der være vind og en rolig havoverflade. Eller der kan være en anden bølgeform, og tidevandet kan også påvirke det.

Avancerede surfere har måske en højere mening om bølgerne end andre surfere. Så hvis en gennemsnitlig surfer synes, at en bølge er GOD, vil en avanceret surfer måske synes, at det kun er FAIR. Men selvom en nybegyndersurfer mener, at en bølge er GOD, kan den være DÅRLIG for dem, fordi de ikke kan håndtere den.

Surflines surf’kvalitetsskala  

• 1 = FLAD: Ingen bølger betyder ingen surf.

• 2 = MEGET DÅRLIG: Vejrudsigten kan indeholde ord som "manglende surf", "dårlig" eller endda "meget stormfuldt."

• 3 = DÅRLIG: På grund af vind og dårligt tidevand er der kun nogle få gode bølger at surfe denne morgen.

• 4 = DÅRLIG til MELLEM: Lave til gennemsnitlige bølger.

• 5 = FAIR: Bølger er gennemsnitlige i størrelse, hvor de fleste (70%) bølger kan surfes.

• 6 = FAIR til GOOD: Forholdene er blandet med fair surf og nogle bølger, der kunne blive gode for avancerede surfere (30% GOOD).

• 7 = GOD: Bølgerne er (50%) gode i øjeblikket.

• 8 = MEGET GOD: Da de fleste bølger (70%) er af GOD kvalitet, og begyndere og mindre garvede surfere helt sikkert have det sjovt.

• 9 = GOD til EPISK: Meget god bølgekvalitet med mulighed for fremragende bølger.

• 10 = EPISK: Forholdene er fremragende til surfing, hvor de fleste (70%) bølger når episke og fremragende surf ønsker.

Har du brug for hjælp til at vælge, hvor du skal hen på din næste surfrejse? Prøv vores artikel om De bedste steder at lære at surfe. Det er en skøn artikel, der vil få dig inspireret til at booke din næste surfrejse med det samme!

Seneste blogindlæg