surfers on the beach lapoint
  • Lapoint
  • Blogg
  • 31 Surfer Slangs - Listen Over Surfer Begreber og Vendinger

Guides

31 Surfer Slangs - Listen Over Surfer Begreber og Vendinger

Surfing er en kompleks sport med sit helt eget sprog, skikke og etikette. Når du begynder på at surfe, kan det være svært at forstå alle de udtryk, som bruges til at beskrive alle de forskellige aspekter af en surfers livsstil.

Her finder du en venlig (og omfattende) liste over surf slang og surfer lingo/termer, som vil hjælpe dig med at få et indblik i hvad der sker i surfingens verden! 

#1 - Surfer's froth

Når du er klar til at blive bedre til at surfe og du bliver begejstret. Du kan også bruge ordet “frothing” som et udsagnsord.

#2 - Duck dive

Duck dive er en måde surfere bruger deres surfboards til at dykke under bølgerne. Det tager nogle år at lære, men du må ikke give op.

#3 - Kook

Kook er en person som ikke ved meget om surfing. En kook kan gøre de andre i vandet sure eller endda gøre skade på sig selv og andre. Nogle gange kan man se at en person er en kook, fordi at de ikke ved hvad de laver når de er i vandet.

#4 - Goofy Footed vs. Regular Footed

Placerer du din højre fod foran dig og din venstre fod bag dig på boardet, så står du goofy. Du er en goofy-footer hvis du står sådan! Hvis du placerer din venstre fod foran dig og din højre fod bag dig, så står du regular.

#5 - Pocket

Bølgerne bliver store og vandet mere barsk lige før bølgen knækker. Bølgerne er større her og der er flere mennesker.

#6 - No man's land

Når du surfer på vandet og der er mange bølger, kan det være svært at komme tilbage ud i vandet igen. Du bliver nødt til at vente til pausen mellem bølgerne. Det kaldes at være inside eller caught inside.

#7 - Off the hook

Et begreb der betyder at bølgerne er fremragende.

#8 - Drop-in

Dropping in: at man sætter af på en bølger der allerede bliver surfet af en anden.

Et brud på surf etiketten.

#9 - Dawny

Dette begreb refererer til at surfe tidligt om morgenen. 

#10 - Rag dolled

Ragdolling sker når du bliver fanget dybt under en stor bølge. Her vil du tumle rundt som en dukke i underlige positioner.

#11 - Barrelling wave

Barrelling bølger er hule når de knækker over og det skaber plads mellem bølgens front og toppen af bølgen. Surferer kan godt lide at være inde i barrels. 

#12 - Bommie / Bombora

En stor og tung bølge knækker over et lavvandet rev langt fra kystlinjen. 

#13 - Quiver

En quiver er en surfers samling af surfboards der kan bruges til forskellige typer af bølger.

#14 - Swell period / Wave period

En swell periode er den tid det tager for en bølge at vokse sig fra at være lille til at blive stor og så lille igen. Det kan tage alt mellem 4-22 sekunder. Det er kun store bølger, der har en swell periode på 22 sekunder eller mere.

#15 - Thruster

Thrustere er små, ensformede finner, der giver surferen mulighed for at bevæge sig op og ned på bølgen uden at bruge så meget fart.

#16 - Twinny / Twin Fin

En af de ældre og mere ualmindelige surfboard finne setups. Et twin-fin board ses i dag mere som en gadget for de fleste samtidige surfere. 

#17 - Indo

En af de ideelle surf destinationer i verden. Indonesien har fantastisk, tropisk vejr og fremragende bølger for alle surf niveauer. Der er lave leveomkostninger og masser af underholdning og spise muligheder.

#18 - Cutback

En surfer udfører en manøvre, hvor surferen surfer tilbage til bølgeknækket. Surferen ændrer retning ved at presse railet ned og kroge sig tilbage mod fronten af bølgen.

#19 - Getting barrelled

Oplevelsen af at blive totalt opslugt i en barrel af en bølge, hvilket mange surfere dedikere hele deres liv til at opleve. Andre ord for fænomenet er at blive pitted, tubed, slotted eller kegged.

#20 - Stoked

En højere følelse af opstemthed eller glæde.

#21 - Shorey

En bølge ved kysten, som normalt er mindre end de store bølger ude i havbugten.

#22 - Wettie

En wetsuit kan blive kaldt en “wettie” i Australien.

#23 - Whitewash

Det hvide vand eller skum på en bølge der bruser ind mod vandkanten.

#24 - Pura Vida

Pura Vida er den gængse måde i Costa Rica at sige hej eller farvel på.

#25 - Lineup

Et ord brugt til at beskrive der hvor bølgeknækket starter.

#26 - Going over the falls

At være “over the falls” er en stor oplevelse. På en og samme tid giver det en en uforløselig men oplysende følelse og efterlader dem sårbare overfor udefrakommende indflydelse.

#27 - Set

Et set er en gruppe af bølger der fremstår mere kraftfulde end nybegynder surferer måske ville tro.

#28 - Double-up wave

En double-up bølge er anderledes end en normal bølge. Den er stærkere og kan være usurfelig, men den kan også være den største, mest spit-filled tube en surfer nogensinde vil opleve, hvis de et heldige. 

#29 - Leggie / Leash

En af de bedste sikkerhedsforanstaltninger til surfboards som du kan investere i, for dem der ofte ender langt ude fra kystlinjen. 

#30 - Wipeout

Et fald når man surfer. Næsten uskadelig, men til tider farlige. 

Wipeouts ser ofte værre ud end de er; kun en lille del af dem resultere i nogen form for skade.

#31 - Onshore / Offshore

Offshore vind gør at bølger knækker langsommere og mere ensformigt og reducere chancen for at dit board fanges mellem to store bølger.

En vind der kommer fra havet og blæser ind mod land. Specielt onshore vind er ikke ideel for surfing, da det giver bølgerne en dårlig form og de knækker for hurtigt. 

Conclusion

Surfer lingo er et sprog som mange kender. Det er et internt ordforråd og det kan ofte være forvirrende for dem der ikke har lært det. 

Lige så snart du lærer hvad disse ord betyder, så vil samtalerne om surfing gå flydende og din forståelse af kulturen vil også blive større.

Hvilke andre surf slangs finder du dig selv igen og igen at spørge andre om? Lad os vide det, så vi kan dele vores viden med alle andre også!

Seneste blogindlæg